Constructii

Am ales sa abordez aceasta tema pe blog, deoarece lucrez de cativa ani in domeniu si am avut oportunitatea de a invata cum se construiesc casele pe structura din lemn, pe structura metalica sau din caramida si sa negociez achizitii la diverse materiale de constructii. Am analizat care sunt avantajele si dezavantajele diferitelor tipuri de case sau materiale si pe parcurs voi face un ghid care va va ajuta:
  • sa luati o decizie in privinta tipului de casa construit, 
  • sa stiti ce autorizatii aveti nevoie si cum le puteti obtine,
  • cum sa alegeti o firma constructii sau o echipa de meseriasi,
  • sa aflati ce asteptari sa aveti de la firma de constructii sau de la echipa de meseriasi,
  • sa gasiti firme de constructii recomandate,
  • sa stiti ce materilale de calitate sa alegeti la un pret acceptabil,
  • sa va bucurati de casa construita.



Tipuri de structuri vazute de mine


Structura din caramida

Este pentru cei care tin la trditia porcusorului destept din poveste. Sunt case pentru parintii ce viseaza ca o vor lasa mostenire copiilor si ca acestia vor locui in ea. Oare cate persoane stau cu parintii in casa? Nu cunosc prea multe.
Sunt structuri bune, trainice daca sunt facute cu simt de raspundere si in stil romanesc (caramida pusa de-a latul).

Structura din BCA 

Se spune ca e mai ieftina, dar peretii fiind dintr-un material poros, cred ca m-as simti in ea ca intr-o haina umeda pe timp de iarna. O izolez pe exterior dar umezeste din interior. As folosi BCA-ul doar la cladiri anexe.

Structura metalica 

Ar fi o optiune relativ buna daca metalul nu ar fi controversat de unii ca fiind negativ pentru sanatatea noasra. Am avut o clienta care a refuzat alegerea unui acoperis din tigla metalica doar din acest motiv. Am colaborat pentru o scurta perioada pentru o firma care a construit acest tip de casa si am ramas placut impresionat de eficienta termica avuta. I-am facut fotografii termice si diferenta la -15 grade C era de 1 grad intre peretele de la exterior si cel de la interior. Cand erau afara temperaturi de -25 grade C, proprietarul casei a ramas fara caldura din motive tehnice si a stat 5 zile fara caldura. Dupa 5 zile temperatura in casa a ajuns la 19 grade de la 25 in conditiile unui ger strasnic. La acest tip de constructie pretul ajuge la 740 Euro/mp cu dotari de lux.

Structura de lemn

Am lucrat 3 ani pentru o firma care construieste astfel de case si am vazut ca sunt foarte bune in raport calitate pret. Se construieste repede daca ai oameni buni la lucru, structura se trateaza ignifug si se acopera cu OSB, la interior recomand celuloza in locul vatei minerale sau bazaltice, deoare e ignifuga si nu e placuta de soareci. Problema sigurantei la foc se rezolva daca se foloseste cablu electric ignifug si sigurante cu diferential la contuar. Mai ramane sa nu adormi cu tigara in pat.

Structura sandwich din polistiren si beton

In linii mari ar fi ok, dar au o problema cu aerisirea, te simti in ele ca intr-un submarin. Ca solutie este un sisteme de aerisire fara pierdere de caldura. E putin costisitor, dar e ok ca parametri tehnici.

Case din pamant

La final am lasat casele din pamant (pe valatuci, din chirpici sau mai nou din saci umpluti cu pamant). Daca legislatia ar permite acest tip de constructie, cred ca ar fi sanse foarte mari sa imi construiesc o astfel de casa. Pamantul este un izolator termic si fonic foarte bun. As economisi la partea de structura si as investi mai mult la partea de finisaje si dotari. Ajungem la concluzia ca bunicii nostri au cosntruit case ecologice foarte bune la preturi rezonabile.